Introductie

In ‘de wereld’ hier linksboven met witte habijten ben ik als zanger in een jongenskoor in Goes begonnen. Een zeldzame wereld in een katholieke traditie. Van mijn vijfde tot mijn zestiende zong ik er bijna dagelijks. Gregoriaans, geestelijke en wereldlijke muziek, musicals en opera’s, het kwam allemaal voorbij. Ik verdiende er mijn eerste solo’s in klassieke werken maar ook  in de rollen Oliver Twist en De Gelaarsde Kat. Ik zong met dit koor op prachtige locaties o.l.v. Evert Heijblok, waaronder: de Dom van Salzburg, de Dom van Köln en de Westminster Cathedral in Londen.

Dit geweldige muzikale leven heeft mij geïnspireerd om een leven lang te zingen. Het heeft mij gevormd en focus aangebracht in wat zingen is en wat het mag en kan zijn. Het was mijn conservatorium op jonge leeftijd!

Bas- bariton

Als jongetje verloor ik mijn ‘altinstrument’ en vond ik het heel spannend wat daarvoor terug kwam! Op mijn 16e diende de stembreuk zich aan en ontwikkelde mijn stem als bas- bariton. Sindsdien maak ik deel uit van diverse kleine ensembles op het gebied van kamermuziek. Coaching en support krijg ik van Jan Heije en Wendy Roobol. Met grote regelmaat word ik uitgenodigd bij diverse koren en andere concertgelegenheden en mag ik inmiddels terugkijken op:

Christus en aria’s Johannes Passion, (J.S. Bach), Christus Matthäus- en Lukaspassion (J.S. Bach), Christus Matthäus Passion (J.G. Kühnhausen en J.V. Meder) en The Crucifixion (Stainer), op ariapartijen in cantates van o.a.: J.S. Bach, D. Buxtehude en H. Schütz en op het oratorium waaronder: Die Sieben Worte Jesu am Kreuz (C. Franck), Die Seligpreisungen (F. Liszt), Oratorio de Noël (C. Saint- Saëns), Stabat Mater (J. Haydn), Requiem (G. Fauré), Ein Deutsches Requiem (J. Brahms) en Requiem (W.A. Mozart). Voor mijn volledige repertoire verwijs ik naar mijn repertoire-overzicht.

Ensembles

Ik maak deel uit van twee ensembles die in alle regelmaat in Nederland zijn op te luisteren. Vocaal ensemble The Gents is een voor Nederland uniek gezelschap dat zich in korte tijd een vooraanstaande plaats heeft verworden binnen de internationale muziekwereld. The Gents wordt alom geroemd vanwege de bijzondere klank, de grote mate van flexibiliteit en de weergaloze interpretatie van zeer uiteenlopende voornamelijk a-cappella repertoire. Het publiek wordt verrast door een zeer onderscheidende en heldere koorklank met warme basklanken als fundament en de sprankelende stemmen van de countertenoren in de hoogte. Het repertoire strekt uit van renaissance tot romantiek, pop en jazz. The Gents zingen het met verve.

Ensemble Lyrico bestaat uit zeer ervaren en gepassioneerde musici: 4 zangers, een gambist en klavecinist/organist. Lyrico werd in 2018 opgericht door de sopraan Lucia van Vugt. Het ensemble speelt en zingt werken uit de renaissance- en barok en vindt de uitdaging om juist minder bekende werken uit deze periode ten gehore te brengen.